top of page
  • Katrien Van den Bulck

Een Dag in het Leven Voor Jezelf

Bijgewerkt op: 21 sep. 2020

Een prachtige vrouw vroeg me een tijdje geleden of ze eens een dagje uit ons leven mocht vastleggen met haar bijzondere fotografische talenten. Het werd een hele mooie en ongedwongen dag, die precies verliep zoals we gepland hadden, met andere woorden met het nodige “go with the flow” gehalte.


Een minimum aan structuur - zo veel als daar behoefte aan was op dat moment - veel ruw spel, want dat initiëren ze de laatste tijd allebei heel vaak, een ruime portie rollenspel, een flinke dosis tekenen of andere creatieve bezigheden, en vooral heel, heel veel boekjes. Een paar uurtjes in de gezonde buitenlucht konden natuurlijk niet ontbreken, want dat is één van mijn eigen "non-negotiables".

De kinderen vinden het geweldig om 's ochtends "de dag te verzetten" op onze kalender en te kijken wat voor weer het buiten is. Dan bespreken we hoe de dag er ongeveer zal uitzien, maar dat bekijken we steeds met een stevige dosis flexibiliteit. Ik heb gemerkt dat een zeker ritme vooral voor mezelf belangrijk is, omdat ik graag op voorhand weet waar ik aan toe ben. Als ik op voorhand bepaalde dingen plan, voel ik me rustiger en veiliger dan wanneer ik alles maar op me laat afkomen.


En daarna probeer ik vooral, met die "flow" in het achterhoofd, de kinderen te volgen en flexibel te zijn. Willen ze de hele tijd achter elkaar aanlopen en "monstertje" spelen? Dan gaan we daar gezellig in mee zolang we er zelf ook zin in hebben.

Ruw spel, het is zo'n ongelooflijk krachtige manier om verbinding te creëren. De kinderen initiëren het meestal zelf, voor ons een teken dat ze een aantal gevoelens willen verwerken. Het is een vorm van verbindend spel waarbij kinderen door middel van lachen hun emoties eens goed kunnen doorvoelen. Je creëert eigenlijk een mengeling van een klein beetje angst ("Gaat papa mij nu écht opeten?") en onzin (papa struikelt natuurlijk de hele tijd, of is heel traag), waardoor het kind wel begrijpt dat het gewoon spel is.

Ruw spel kan ontelbaar veel verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld tikkertje spelen, verstoppertje, paardje rijden, een monster nabootsen, worstelen,... zolang er maar respect is voor iedereen en de grenzen van het kind worden gerespecteerd.

Ook rollenspel is dagelijkse kost. De popjes moeten verzorgd worden, ze hebben honger, ze hebben een vuile luier, ze zijn ziek, ze willen een wandeling maken,... De meisjes brengen via hun spel verschillende thema's aan, bijvoorbeeld door situaties na te spelen waarin ze zich machteloos hebben gevoeld.

Creatief bezig zijn is één van hun favoriete bezigheden. Het heeft mij intussen ook gestimuleerd om wat meer te spelen met mijn eigen creativiteit, waarvan ik tot voor kort dacht dat die nagenoeg onbestaande was. Maar nu kan ik enorm opladen van een half uurtje samen tekenen met de meiden.

Boekjes lezen vinden ze zo mogelijk nog leuker. Ze kunnen de boeken intussen moeiteloos navertellen en breien er de leukste verhalen aan, die ze dan gaan naspelen of die ze zelf in een eigen boekje vastleggen.

Samen koken is zo nog een manier om verbinding te creëren. Kinderen vinden het vaak geweldig, het geeft een gevoel van verbondenheid, samen-zijn. Ook maakt het op een ongedwongen manier duidelijk dat er bepaalde verwachtingen zijn en dat we als gezin samen zorgen voor elkaar.

Voor mij een hele belangrijke: ongestructureerde tijd doorbrengen in de natuur. Over de voordelen daarvan kan ik eindeloos doorgaan, het is enorm verrijkend en het laadt ons als gezin ontzettend hard op. Wanneer de kinderen in bed liggen, is het eerste wat ik doe mijn wandelschoenen aantrekken en een stevige wandeling maken. Vaak is het ook het eerste wat ik doe als ik opsta, als de kinderen op dat moment nog slapen.


We zijn ontzettend dankbaar voor het leven dat we nu leven, voor de omgeving waarin we wonen, voor ons hechte gezin, voor onze prachtige kinderen, voor onszelf, voor elkaar, voor het feit dat we gezond zijn,...


En daar proberen we ons elke dag bewust van te zijn, vooral op momenten dat het allemaal niet zo vlot verloopt...


Bedankt Iratxe Alvarez van Little Islands Photography (www.littleislands.be) om deze dag voor ons vast te leggen. We voelen nu al aan dat dit een jaarlijkse traditie zal worden. Gezien wij onze manier van leven voortdurend aanpassen aan onze wisselende behoeften, kijken we er naar uit om later te bekijken hoe we de verschillende seizoenen uit ons leven invulden in de praktijk.

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page